#
5-9-2023
Ajankohtaista

Hyvää yrittäjän päivää


Yritykset tuottavat toiminnallaan ympärilleen elinvoimaa. Yhtenä tunnustuksena yrittämisen merkityksestä voidaan pitää vuodesta 1997 alkaen 5.9. vietettyä yrittäjän päivää, jonka takana on Yrittäjän päivä -säätiö. Tänä vuonna yrittäjän päivän vastaavina järjestäjätahoina toimivat yhdessä Suomalaisen Työn Liitto ja Perheyritysten Liitto.


Yrittäjyyden etuja ovat suurempi vapaus ja vastuu kuin toiselle työskenneltäessä. Näiden lisäksi on hyvä muistaa positiiviset vaikutukset yrityksen toimintaympäristöön. Tässä muutamia esimerkkejä, miten yritykset edistävät yhteiskunnan hyvinvointia.


•    Työllistäminen: Yritykset luovat työpaikkoja, mikä mahdollistaa toimeentulon ja elinkeinon harjoittamisen niin juuri työelämään astuville kuin kokeneemmille ammattilaisille.
•    Taloudellinen kasvu: Yritykset ovat talouden moottoreita, jotka edistävät BKT:n kasvua ja vaurautta yhteiskunnassa. Paikalliset yritykset tukevat paikallista taloutta houkuttelemalla asiakkaita ja luomalla työpaikkoja. Kansainväliset yritykset tukevat valtakunnallista talouskasvua ja luovat yhteyksiä maiden välille.
•    Verotulot: Yritysten maksamilla verotuloilla mahdollistetaan julkisten palveluiden ylläpitoa ja kehitystä.
•    Innovaatiot: Yritysten tuottamien innovaatioiden avulla voimme muuttaa ja kehittää toimintaamme.
•    Teknologinen kehitys: Yritykset kehittävät tuotteita ja palveluita, joiden avulla voidaan edistää yhteiskunnan kehitystä pitkällä aikavälillä.


Yleisimmät yritysmuodot Suomessa ovat osakeyhtiö ja yksityinen elinkeinonharjoittaja. Vuoden 2023 alussa kaupparekisteriin oli merkitty noin 275 000 osakeyhtiötä ja 250 000 yksityistä toiminimeä. Uusia yrityksiä on perustettu tänä vuonna tammi- kesäkuussa 27 125 kappaletta.  Patentti ja rekisterihallituksen sivuilla voi tutustua tilastoihin tarkemmin. 

Yrittäminen on yhteistyötä


Suomalaisen Työn Liitto liputtaa vahvasti kotimaisen yrittäjyyden puolesta ja myöntää Avainlippumerkkejä tuotteille, tuoteryhmille ja palveluille, jotka täyttävät merkin edellytykset. Avainlippumerkkien käyttöoikeuksia on myönnetty vuoden 2023 aikana vajaa 300 ja kaikkiaan merkkejä on tällä hetkellä voimassa 6000 kappaletta.    


”Valitsemalla suomalaisten yritysten tuotteita ja palveluita jokainen kuluttaja voi omalta osaltaan olla mukana auttamassa yrittäjiä selviämään yli haastavien aikojen, sillä yritykset luovat Suomeen työpaikkoja ja rakentavat koko maan hyvinvointia. Yrittäminen on yhteistyötä ja kaikilla valinnoillamme on väliä”, kannustaa Suomalaisen Työn Liiton toimitusjohtaja Katri Viippola.

Startup Lionsin toimitusjohtaja Johan Backas rohkaisee ottamaan askeleen kohti yrittäjyyttä: ”Startup Lions on alkuvaiheen yritysten tukena tarjoamalla paitsi pääomaa, myös kumppanuutta alkuvaiheen yritysten erilaisten haasteiden taklaamiseen ja tätä kautta tukemassa yrittäjyyttä sekä kasvattamassa työllisyyttä Suomessa."