Kuinka perustaa menestyvä startup-yritys – asiantuntijoidemme vinkit alkuvaiheeseen
Startup-yrityksen perustaminen voi olla jännittävä, mutta palkitseva matka. Perustaminen ja alkuvaihe ovat haastavimmat vaiheet yrityksen elinkaarella, ja haasteiden selättäminen edellyttää huolellista suunnittelua ja toteutusta. Asiantuntijoidemme vinkkien avulla voit välttää virheet ja luoda vankan perustan menestyvälle startup-yritykselle. Olitpa sitten ensimmäistä kertaa yrittäjä tai kokenut ammattilainen, nämä vinkit auttavat sinua yrityksen alkuvaiheessa.
Jokainen startup on omanlaisensa yritys ja edellyttää erilaista osaamista. Startup Lions on erikoistunut auttamaan monenlaisia startup-yrityksiä alkuvaiheessa tarjoamalla laaja-alaista osaamista liiketoiminnasta ja sijoittamalla pääomaa.
Artikkelissamme käydään läpi menestyvien startup-yritysten perustamisen vaiheet sekä yrityksen alkuvaiheen yleisimmät harha-askeleet.
Startup yrityksen perustaminen vaihe vaiheelta
1. Liikeidean kehittäminen
Kun aloitat startupin, sinulla tulee olla selkeä liikeidea. Liikeidea on yksi tärkeimmistä menestystekijöistä yrityksen taustalla. Keskity ratkaisemaan ongelmaa tai tarvetta markkinoilla, ja varmista, että liikeideasi tuo lisäarvoa asiakkaillesi. Näiden avulla voit luoda kilpailuetua, joka edesauttaa menestystä.
Hyväkin liikeidea vaatii kehittämistä, sillä yrityksen toimintaympäristö muuttuu jatkuvasti esimerkiksi kilpailijoiden toiminnan, kysynnän tai taloudellisen tilanteen vuoksi. Liikeidea kannattaa myös pitchata, eli myydä tuntemattomille.
2. Markkinatutkimus
Liikeidean määrittelyn ohella on tärkeää selvittää, onko liikeideallesi kysyntää. Analysoi ja testaa liiketoiminnan toimivuus kohdemarkkinassa. Markkinatutkimus auttaa ymmärtämään mitä tuotteita tai palveluita asiakkaat etsivät ja mitä niistä ollaan valmiita maksamaan.
Markkinatutkimuksesta voit saada myös arvokasta tietoa asiakkaiden käyttäytymisestä ja tulevista trendeistä.
3. Liiketoimintasuunnitelma
Laadi liiketoimintasuunnitelma, joka sisältää tavoitteesi, markkinatilanteen ja budjetin. Sisällytä liiketoimintasuunnitelmaan myös olennaiset laskelmat, kuten rahoituslaskelma, investointilaskelma, kannattavuuslaskelma ja kululaskelma. Liiketoimintasuunnitelma on suuntaa antava dokumentti, joka auttaa sinua pysymään kurssissa ja hankkimaan rahoitusta liiketoiminnalle.
Tämä saattaa olla haastava tehtävä joka vaatii iterointia ja konseptin testausta markkinoilla.
4. Yhtiömuodon valinta ja rekisteröinti
Tutustu yhtiömuotoihin ja valitse tilanteeseesi sopivin. Yhtiömuodon valinta vaikuttaa mm. verotukseen, yrityksen hallintaan ja toimintaan käytännössä.
Suomessa yritys rekisteröidään kaupparekisteriin ja ennakkoperintärekisteriin. Lisäksi yritys tulee rekisteriöidä arvonlisäverorekisteriin, jos liikevaihto ylittää 15 000 euroa. Perustaminen ei ole vaikeaa eikä vaadi isoja investointeja. Perustamisilmoituksen voit tehdä helposti Patentti- ja rekisterihallituksen sivuilla.
5. Rahoituksen hankkiminen
Yrityksen alkutaipaleella tarvitset usein vierasta pääomaa, erityisesti aloitus- ja kasvuvaiheessa. Rahoitusvaihtoehtoja ovat esimerkiksi yritystuet, lainat sekä pääomasijoittajat, kuten Startup Lions. Startup Lions sijoittaa pääomaa startup-yrityksiin ja autamme mielellämme myös muiden rahoitusvaihtoehtojen haarukoinnissa.
6. Asiakkaiden hankinta
Muista panostaa ja budjetoida myös asiakkaiden hankintaan eli markkinointiin. Parhaat keinot asiakashankintaan riippuvat yrityksesi kohderyhmästä.
7. Kehitä jatkuvasti
Menestyksekäs liiketoiminta edellyttää jatkuvaa kehittämistä, sillä toimintaympäristön ja kilpailutilanteen muutokset vaikuttavat liiketoimintaan.
Startup yritysten yleisimmät kompastuskivet
Aloitteleva yrittäjä kohtaa liiketoiminnan alkuvaiheessa monia uusia asioista ja joutuu tekemään valintoja perustuen arvioon tulevasta. Opittavaa on paljon ja samaan aikaan pitäisi tehdä liiketoiminnan kannalta merkityksellisiä päätöksiä, siksi myös riski väärille valinnoille kasvaa.
Joitain aloittelevan yrityksen yleisiä virheitä:
- kulubudjetti on alimitoitettu
- liikeideaa ei ole selkeytetty tarpeeksi
- asiakashankintaan ei panosteta
- rahaa kuluu harkitsemattomiin menoihin
- yrittäjä tekee kaiken itse
On hyvä muistaa, että liiketoiminnan saaminen voitolliseksi vaatii malttia. Liiketoiminnan alussa kulut ovat lähes poikkeuksetta tuloja isompia. Rahoituksen lähteet onkin siksi pohdittava tarkoin.
Perustamisvaiheessa on hyvä tukeutua asiantuntijoiden apuun, näin voit välttää alkuvaiheen miinat. Startup Lions etsii jatkuvasti uusia yrityksiä, joiden liiketoiminnassa voimme auttaa tarjoamalla osaamista ja pääomaa. Tavoitteemme on saada yrityksesi menestymään. Lue miten yrityksesi voi hyötyä yhteistyöstä.